festivalul internațional de etno-jazz dobrojazz
ediția #2, Tulcea, 29-31 mai 2015

ediția #2, mai 2015

Printre atâtea inchietudini periplanetare, mesajul pacific și consolator al jazzului se face, din fericire, auzit în teritorii vechi și noi. În vara anului 2014, la Tulcea avu loc ... lansarea la Dunăre a festivalului dobrojazz, sub egida Fundaţiei ParteR, grupare de intelectuali luminați, deciși să pună pe harta jazzului această mirifică zonă a României și a continentului din care facem parte.

Iniţiatorul şi coordonatorul festivalului, Dan Hornoiu, împreună cu eficienţii săi acoliţi Paul Tutungiu şi Voicu Rădescu, au conceput un program coerent, profilat pe un compartiment stilistic aflat în plină expansiune - aşa-numitul etno-jazz. Dacă, în Basarabia vecină, Festivalul Ethno-Jazz de la Chişinău şi-a consolidat începând deja de la intrarea în secolul 21 un renume internaţional, la noi în ţară o manifestare de acest tip s-a lăsat aşteptată şi este, cu atât mai mult, salutară.

Tulcea merită pe deplin un asemenea eveniment, ca urbe al cărei șarm quasi-patriarhal, agrementat cu permanente influxuri cosmopolite, rezultă primordial din glorioasa-i amplasare: arc triumfal între cei mai vechi munți ai Europei și Amazonia Gurilor Dunării.

Oferta pentru ediția a doua - 29-31 mai 2015 – continuă incitantele propuneri de anul trecut, valorizând virtuțile creative ale unui spațiu multicultural, al fertilelor interferențe spirituale. În plus, e lăudabil accentul pus pe contribuțiile noilor generații de muzicieni de jazz, în curs de afirmare la confluența dintre Europa Centrală – Balcani - Marea Neagră.

Ca atare, pe favorizații soartei ce vor ajunge în sala Teatrului Jean Bart din Tulcea îi așteaptă trei seri de revelații muzicale, etalate - în ordinea programării – de Arcușs Project (Rep. Moldova/România), Open Source Trio (Bulgaria/Curação/Germania), Ana-Cristina Leonte Quartet (România), Parmakov/Yotsov/Negrescu Trio (Bulgaria/România), Sanem Kalfa & George Dumitriu (Turcia/România) și Kostas Theodorou Quartet (Macedonia/Grecia).

Cum se poate observa, prevalează numele noi, însă după excelenta ediție pilot de anul trecut ne putem aștepta la un festival demn de tot interesul. Sper să ne (re)vedem cu bine la fața locului.

Virgil MIHAIU

Deşi se află doar la a doua ediţie (29-31 mai), fluvialul Festival "Dobrojazz" – în 2015 mai primăvăratic decît anul trecut – îşi defineşte deja o identitate stilistică definitorie, jazz-ul de filiaţie ethno şi un loc inconfundabil în peisajul muzical românesc!

Datorat eforturilor susţinute ale iniţiatorului / organizatorului Dan Hornoiu, acest eveniment sonor ce se va derula timp de trei zile la Teatrul "Jean Bart" din Tulcea aduce la rampă şase grupuri cu tineri muzicieni din România, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Germania, apte a întruchipa prin creaţiile lor un fond ethnic comun zonei geografic-culturale delimitate de arealul levantin al Deltei Dunării, Mării Negre, respectiv al unor state limitrofe şi dintr-un spaţiu întrucîtva mai cuprinzător. Numim această sărbătoare muzicală un eveniment sonor întrucît prin comparaţie cu alte manifestări festivaliere de gen similare (fie ele la Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timişoara, Gărâna, Tg, Mureş, Alba Iulia, Brăila, Galaţi, Bran, Cîmpina etc.), dobrojazz-ul tulcean se particularizează printr-un specific stilistic distinct, de certă actualitate.

Interesant şi – de ce nu? lăudabil – ne apare şi faptul că line up-ul preconizat de mai sus amintitul director al festivalului incumbă exclusiv nume noi faţă de trecuta ediţie. Ne referim la formulele intitulate "Arcuş Project", "Open Source Trio", "Vassil Parmakov / Hristo Yotsov / Pedro Negrescu", "Sanem Kalfa & George Dumitriu", "Kostas Theodorou Quartet". Ei vor pune în operă binevenite unde de insolit şi prospeţime caracteristice fuziunii unor policrome elemente de limbaj sonor şi de expresie...

Vor fi, neîndoielnic, prilejuri festive unind preferinţele.

Florian LUNGU

despre festival

Nici că se putea loc mai nimerit pentru primul festival de etno-jazz de la noi decât Dobrogea - spațiu care, dincolo de clișee și de limba de plastic a political correctness-ului e un model autentic de multiculturalitate: din vremuri greu încercate, zeci de comunități, etnii și confesiuni au învățat aici să traverseze împreună istoria și să-și împartă toate cele bune. Și nici că poate fi moment mai prielnic pentru muzica păcii și libertății decât acela când în straturile rarefiate ale puterii se retrasează hărți și sârme ghimpate.

Etno-jazz-ul instigă la comuniune, iar la Dobrojazz suntem cu toții acasă. Suntem împreună nu pentru că suntem identici, ci pentru că celebrăm micile diferențe, aducem felurite merinde la masă, care ne fac sărbătorile și mai bogate. Să ne bucurăm împreună!

Mugur GROSU

program

19:00

ARCUȘ PROJECT

  • Alexandru Arcus, Republica Moldova (saxofon, electronice)
  • Adi Stoenescu, România (pian/orga hammond)
21:00

OPEN SOURCE TRIO

  • Momchil Atanasoff, Bulgaria (pian)
  • Rayleymon Janga, Curaçao (chitara bas)
  • Juri Schewe, Germania (tobe)
19:00

ANA CRISTINA LEONTE QUARTET

  • Ana Cristina Leonte (voce)
  • Albert Tajti (pian)
  • Michael Acker (contrabas)
  • Tavi Scurtu (tobe)
21:00

THE BRIDGE OF FRIENDSHIP

  • Vasil Parmakov, Bulgaria (pian)
  • Pedro Negrescu, România (contrabas)
  • Hristo Yotsov, Bulgaria (tobe)
19:00

SANEM KALFA & GEORGE DUMITRIU

  • Sanem Kalfa, Turcia (voce)
  • George Dumitriu, Romania (chitara, electronice)
21:00

KOSTAS THEODOROU QUARTET

  • Kyriakos Tapakis, Grecia (oud)
  • Pantelis Stoikos, Grecia (trompetă, caval)
  • Dine Doneff, Grecia (contrabas, voce)
  • Kostas Anastasiadis, Grecia (tobe)

bilete şi abonamente

Biletele şi abonamentele vor fi de găsit la casieria teatrului Jean Bart (Tulcea), la Art Café Casa Avramide (Tulcea), în club La Scena (Bucureşti) și pe eventim.ro. Costul unui bilet este de 40 lei pentru o singura zi, în timp ce pachetul pentru toate cele 3 zile de festival este numai 90 lei.

oferte de cazare

participanții la dobrojazz ediția #2 primesc discount la ofertele de cazare. solicitați oferta specială!

comunități

Organizarea unui festival internațional de etno-jazz la Tulcea, având ca tematică multiculturalitatea, nu este întâmplătoare, mai ales dacă avem în vedere că Dobrogea, prin istoria ei de zonă de graniță, este un spațiu în care diverse comunități etnice, implicit și culturile lor, se află în contact de multe secole, creând un model intercultural deschis, vizibil mai mult la nivelul culturii tradiționale.

Punerea în valoare a patrimoniului cultural local, caracterizat printre altele de folclor, port popular și obiceiuri culinare, este un mod de promovare a identității culturale a colectivității dobrogene, motiv pentru care anul acesta au fost invitate trei din cele 14 comunități etnice din Tulcea, respectiv comunitățile armână, ucraineană și greacă.


sponsori

parteneri