Miracolul Jazz de la Sibiu

[huge_it_gallery id=”2″]

 

Miracolul Jazz de la Sibiu (1974)

Miracolul Jazz de la Sibiu este un film documentar despre cel mai important eveniment de jazz din perioada comunismului românesc. În deschidere, realizatorul de televiziune Doru Ionescu va face o scurtă introducere a contextului realizării acestuia.

Sibiu Jazz Festival este cel mai vechi festival de acest gen din România și unul dintre cele mai vechi din lume. Considerat unic, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de artiști de renume care l-au onorat cu prezența, acest eveniment este motivul pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala Jazzului” la noi în țară. Însă, chiar și pe plan mondial, sunt rare festivalurile care se pot mândri cu o istorie de trei decenii, când însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

Inițiat de Clubul de Jazz Ploiești sub numele de Festivalul Național de Jazz la începutul anilor ’70, din motive de „poluare ideologică”, festivalul este mutat în 1974 de la Ploiești la Sibiu, unde, sub patronajul Uniunii Tineretului Comunist Sibiu, jazzul se bucura de respect și susținere până și din partea oficialităților politice. Despre munca de convingere și cum s-au obținut avizele necesare declanșării și desfășurării unei astfel de manifestații veți afla din partea artiștilor și organizatorilor primei ediții Sibiu Jazz Festival, printre care s-au numărat Nicolae Nae Ionescu, Johnny Răducanu, Marius Popp, Aura Urziceanu, Florian Lungu, Dumitru Moroșanu, Zoltan Boros, Emilian Tantana, Virgil Mihalu, Harry Tavitian, Eugen Gondi, sau Ion Baciu Jr.

Joi 23.06.2016, Curtea Casei Avramide, Ora: 19.30

PROIECTIA FILMULUI ARE  UN SCOP DIDACTIC SI NU COMERCIAL