Emil Bîzgă Quartet

 Emil Bîzgă Quartet

Emil Bîzgă / trompetă
Catalin Milea / clarinet bas
Marius Vernescu / pian
Adi Tetrade / baterie

Emil Bîzgă Quartet reunește câțiva dintre cei mai valoroși muzicieni români: Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Cătălin Milea (clarinet bas), Adi Tetrade (baterie). Aceștia vor  deschide seria de concerte din cadrul festivalului cu un recital în care jazz-ul fuzionează cu folclorul balcanic și elemente din muzica clasică.

Născut pe 23 iunie 1971 la Iași, într-o familie de muzicieni, Emil Bîzgă este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni trompetiști români. A absolvit Conservatorul la București, are un master în trompetă clasică la Malmo, unul în trompetă de jazz la Hanovra și Artist Diploma la Rutgers University (New Jersey). A colaborat cu artiști de renume precum Wynton Marsalis și Hakan Hardenberger, care i-au definitivat stilul și tehnica instrumentală. Cariera sa cuprinde numeroase concerte alături  de Niedersachen Jazz Orchestra, Opera din Hanovra sau Big-Band-ul Radio (București) și apariții în cadrul festivalurilor de gen:  Montreux Jazz Festival (Elveția), Zeit Ton Festival (Viena), Jazz Patras (Grecia) etc. A fost distins la manifestări muzicale internaţionale de prestigiu: „Jazz Podium” 2003 (Hanovra), „Musikstipendium” 1997-1998, „Malmo-Oxie Rotary Club International” (Suedia), „Jeunesses Musicales” 2000 (Bucureşti).

Cătălin Milea şi-a început studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, desăvârșindu-le în Olanda, la Prins Claus Conservatoire şi la Hague Royal Conservatory. A participat la diverse festivaluri de jazz din țară și din străinatate, colaborând cu muzicieni celebri precum Carlo de Rosa, Eric Revis, Tommy Crane, Sam Newsome, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Johnny Răducanu etc. A fost membru al European Youth Jazz Orchestra şi al  European Contemporary Orchestra. Este liderul grupului Romanian Jazz Collective pe care l-a fondat în 2013 şi redactor şef al primei reviste de jazz din România – Jazz Compas.

Pianistul Marius Vernescu este singurul jazzman român distins cu Marele Premiu la cel mai cunoscut festival de gen din Europa – Montreux Jazz Competition (2002). A urmat Liceul de Muzică Dinu Lipatti, devenind ulterior student al Universității Naționale de Muzică București. Și-a completat studiile la Academia de Jazz din Hanovra, urmând și câteva cursuri de vara la Graz (Austria). S-a afirmat colaborând cu Garbis Dedeian, Anca Parghel, Tudy Zaharescu. A participat la festivalurile de jazz de la Sibiu, Brașov, Iași, Timișoara, dar și în Grecia, Italia, Austria, Ungaria etc.

Bateristul Adi Tetrade s-a născut la Cluj unde a urmat Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. În 1995 a luat cursuri de măiestrie cu Nestor Ivan –  unul dintre cei mai apreciați profesori  de percuție  din Budapesta. De-a lungul carierei, bateristul a trecut prin diverse stiluri muzicale – de la folclor la jazz, pop, rock, latino etc. – și a făcut parte din numeroase grupuri.

Concert: Joi 23.06.2016,  Curte Casa Avramide, ora 21:00