Jazzta Prasta Martin Lubenov Trio

MartinLubenov1Jazzta Prasta Martin Lubenov Trio

Martin Lubenov – acordeon
Angel Demirev – chitara
Mihail Ivanov – contrabas

Jazzta Prasta este un grup de jazz manouche/gypsy/ethno-jazz format din trei muzicieni de origine bulgară: Martin Lubenov (acordeon) –  cel care este, de fapt, și liderul proiectului –, Angel Demirev (chitară) și Mihail Ivanov (contrabas). Printre ultimele realizări ale trio-ului se numără albumul Impressions, lansat anul trecut sub sigla casei de discuri Unit Records. Repertoriul grupului constă în întregime din compozițiile lui Lubenov, care îmbină o mulțime de influențe din muzica țărilor sud-est europene și a celor din Orientul Mijlociu, combinate cu ritmuri și armonii specifice jazz-ului.

Martin Lubenov s-a născut în 1976 într-o familie de muzicieni romi din Sofia. De peste un deceniu este rezident în Viena unde desfășoară o bogată activitate artistică alături de Jazzta Prasta și un alt grup muzical pe care îl conduce – Orkestar. Acordeonist virtuoz și compozitor, Lubenov este câștigător al Austrian World Music Award (2005) și PRIX gus VISEUR (2006) în Franța. Printre albumele sale se numără: Dui Droma (Două drumuri), Don’t worry, be Gypsy și discul de ethno-jazz Veselina. În anul 2009 regizorul Andrey Slabakov i-a dedicat portretul documentar Jazzta Prasta or Where are the Bulgarian Notes, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Video Mediterraneo din Agropoli, în 2013.

http://martinlubenov.eu/

La fel ca și Lubenov, Angel Demirev este descendentul unei familii de muzicieni cu tradiție. A studiat chitara și mai târziu jazz-ul la Universitatea din Plovdiv. Este un muzician dinamic, a cărui tehnică dezvăluie o profundă cunoaștere a chitarei și care abordează cu ușurință diverse stiluri, de la muzica tradițională balcanică la rock, jazz și fusion.

MartinLubenov2Mihail Ivanov s-a născut la Sofia. Sub îndrumarea tatălui său – contrabasist, solist la Filarmonica din Sofia – a studiat jazz-ul la Conservatorul din Amsterdam. În 2008 câștigă  «Premiul pentru cel mai bun solist» în cadrul unui prestigios concurs de jazz din Olanda, iar de atunci colaborează cu diverși muzicieni, susținând recitaluri în Europa, SUA și Asia. A participat la înregistrarea albumelor: Seven Stamps (Bodurov Trio & Theodossii Spassov), Private Enemy (Acquaphonica), Seven Steps (Hristo Yotsov Quintet), Finding a Way (Blazin’ Quartet),  Stamps from Bulgaria 2008 (Bodurov Trio) ș.a.

Concert: Sâmbătă 25.06.2016,  Curte Casa Avramide, ora 21:00