Fausto Beccalossi ITUAR Trio


FAUSTO BECCALOSSI ITUAR TRIO
Concert: Duminică, 25.06.2017,  Curte Casa Avramide, ora 20:30

Fausto Beccalossi – acordeon
Guido Bombardieri – clarinet, saxofon
Oscar Del Barba – pian

ITUAR este un cuvânt inventat, un „acronim“ construit prin combinarea inițialelor țărilor Italia, SUA și Argentina, țări în tradițiile muzicale ale cărora trio-ul a găsit o bogată sursă de inspirație. Principalele  influențe ale trio-ului sunt, cu siguranță, cele din muzica americană de jazz, apoi ritmurile muzicii argentiniene –  milonga, chacarera sau candombe –  și, desigur, muzica tradițională italiană.

Liderul grupului, Fausto Beccalossi s-a născut în anul 1967, la Brescia. În prezent este considerat unul dintre cei mai importanți acordeoniști din Europa. A colaborat cu numeroși  muzicieni de jazz, printre care Kenny Wheeler, Gianluigi Trovesi, Al Di Meola, Paolo Fresu, Mauro Negri, Pietro Gibellini, Gabriele Mirabassi, Enzo Pietropaoli, Simone Guiducci, Lito Epumer, Maria Pia De Vito etc. Pe lângă activitatea concertistică intensă a înregistrat mai multe CD-uri, între care: Ituar (2009), Magic Drops (2011), Ammentos (2013), My Time (2017) ș.a.

Guido Bombardieri a absolvit Conservatorul din Mantova în 1991, a urmat cursuri de jazz cu Dave Liebman în Graz (Austria), iar în 2002 a absolvit Conservatorul din Brescia. A făcut parte din orchestrele Ensemble Mobile, European Music Orchestra, La grande orchestra nazionale dell’A.M.J. și a participat la înregistrarea a peste douăzeci de discuri. Printre muzicienii cu care a colaborat se numără Gianluigi Trovesi, Enrico Rava, Marco Tamburini, Giorgio   Gaslini, Tino Tracanna, Ares Tavolazzi, Rudy Migliardi, Franco D’AndreaMauro Beggio, Piero Leveratto, Luis Agudo, Franco Ambrosetti etc.

Oscar Del Barba s-a născut la Brescia, în 1968. Diploma în compoziție jazz și, în paralel, pregătirea sa în domeniul muzicii clasice l-au ajutat să-și creeze un stil componistic și improvizatoric personal. Aranjor și autorul mai multor coloane sonore, muzicianul a câștigat câteva premii importante la concursurile internaționale de compoziție din Roma, Brescia, Sassari ș.a. În calitate de pianist a colaborat cu Markus Stockhausen, Dave Liebman, Ralph Alessi, Javier Girotto, Francesco Bearzatti, Flaco Biondini, Ares Tavolazzi, Roberto Dani, Salvatore Maiore etc. Discografie: Scale Mobili, La Strada, Serengeti, Pangea, Making whopee ș.a.