Romanian Impressions Trio

ROMANIAN IMPRESSIONS TRIO
Concert: Vineri 23.06.2017,  Curte Casa Avramide, ora 20:30

„Romanian Impressions” este un tribut adus folclorului românesc atât de variat și de autentic. Proiectul reunește trei muzicieni valoroși – Nadia Trohin (vocal), Nicolas Simion (saxofon, clarinet) și Sorin Romanescu (chitară) – care vor prezenta pe scena festivalului un repertoriu original, format din compoziții inspirate din folclor, dar și piese ale clasicilor jazz-ului autohon, creând astfel  o punte de legătură între vechea tradiție a jazz-ului românesc și jazz-ul modern al secolului XXI.


Nadia Trohin
s-a născut în Chișinău, dar și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat la București, în cadrul Universității Naționale de Muzică. A debutat în jazz în 2010, când a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă “Nadia&Friends” la Festivalul de Jazz de la Tg. Mureş. În 2011 a înregistrat împreună cu Mircea Tiberian, Chris Dahlgren şi Maurice de Martin albumul La margine de Bucureşti. De atunci, activitatea sa artistică a cuprins numeroase apariții pe scenele festivalurilor de jazz din țară și din străinătate (Ungaria, Polonia, Franța, Germania), colaborări cu muzicieni români de jazz, dar şi din afara ţării (John Betsch, Christian Lillinger, Peter Giron, Jerzy Malek, Olah Peter, Jeszensky Gyorgy ș.a.).

Saxofonist de jazz, compozitor și producător, Nicolas Simion este un muzician complex, cu peste 50 de discuri înregistrate și distribuite în Europa, dar și în SUA. Stabilit în Germania de peste două decenii, muzicianul a colaborat cu nume importante pe scena internațională de jazz: Mal Waldron, Tomasz Stańko, Jim Pepper, Idris Muhammad, Lee Konitz, Gunther Schuller, Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Peter Perfido, Ino Nobuyoshi, Archie Sheep ș.a. Mare admirator, continuator şi promotor al muzicii lui Körössy şi Oschanitzky, muzicianul a înfiinţat în 2004 propria casă de discuri – 7Dreams Records – în ideea de a oferi melomanilor de jazz nu doar oglinda propriilor realizări, ci şi înregistrări emblematice ale clasicilor jazz-ului românesc. Compozițiile sale poartă o semnătură autentic românească, reușind să îmbine sugestiile folclorice cu elemente ale jazz-ului modern și ale muzicii contemporane, iar parte din acestea pot fi ascultate în cadrul festivalului din anul acesta.

Sorin Romanescu s-a născut în București, a luat primele cursuri de jazz cu Marius Popp, urmând apoi Facultatea de Compoziție din cadrul Academiei de Muzică din capitală. La ora actuală este considerat unul dintre cei mai reprezentativi chitariști de jazz din peisajul autohton, fiind prezent pe scenele celor mai importante festivaluri de gen din țară și din străinătate. A colaborat cu muzicieni precum: Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Pedro Negrescu, Toni Kühn, Alex Man, Luiza Zan, Cristian Soleanu, Mihai Iordache și alți muzicieni de jazz din diverse generații. Numele său apare pe mai mult de douăzeci de albume, în genuri muzicale de la rock (discul Țara te vrea prostSarmalele reci) până la folk blues alături de Alexandru Andrieș și jazz sau muzică contemporană. Recent muzicianul a câștigat Premiul GOPO pentru coloana sonoră a filmului „Câini”, al cărei autor este și, de asemenea, a fost nominalizat pentru muzica pe care a compus-o pentru documentarul „Afacerea Tănase”.