Benjamin Moussay Trio

Benjamin Moussay / pian
Marc Buronfosse / contrabas
Gautier Garrigue / baterie

Susţinute de o tehnică solidă şi o fluenţă a discursului melodico-armonic şi ritmic, compoziţiile acestui trio combină jazz-ul şi impovizaţia cu accente de muzică electronică, experimentală sau rock progresiv, într-un concept şi sound originale, caracteristice jazz-ului european actual.


 

Pianist şi compozitor, Benjamin Moussay a început prin a studia pianul clasic, iar ulterior jazz-ul, compoziţia şi orchestraţia în cadrul Conservatorului din Paris. În anul 1998 a fost laureat al Concursului de Jazz Martial Solal, iar un an mai târziu a câştigat Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul Naţional de Jazz La Défense. Şi-a dezvoltat un stil individual, experienţele sale profesionale cu artişti de renume precum Louis Sclavis, Glenn Ferris, Archie Shepp sau Tony Malaby contribuind esenţial la construcţia limbajului său muzical şi a tehnicii sale interpretative. Are o discografie bogată, realizată atât în formule proprii, precum şi ca urmare a unor colaborări cu personalităţi ale jazz-ului contemporan cu care, de altfel, participă activ în turnee şi festivaluri internaţionale. Pe lângă activitatea concertistică, desfăşoară o intensă activitate didactică, fiind profesor de pian la Conservatorul din Paris. În calitate de compozitor, a semnat muzica mai multor filme şi spectacole de teatru, între care: Marie et le Loup în regia lui Eve Heinrich, Yogabs de Jean-Marie Martz, L’apres Midi de Andesmas de Michelle Porte, La Montagne – spectacol regizat de Jack Souvant ş.a.

 

 


 

Marc Buronfosse a studiat chitara clasică și contrabasul, în paralel cu studiile în inginerie de sunet din cadrul Conservatorului din Paris. A cântat în orchestra simfonică (Paris Opera), precum și în diverse grupuri de muzică de cameră. În iunie 1991 a obținut o bursă de la Ministerul Culturii și a studiat la The New School of Music, timp în care a colaborat cu Gary Peacock, Marc Johnson, John Abercrombie, Jim Hall, Dave Liebman, Billy Harper etc. Cântă în multiple formule: Jasser Haj Youssef Quartet, Georges Paczinsky Trio, Stéphane Guillaume Quartet & Brass Poject, René Aubry Septet, Isabelle Olivier Trio etc. Are în palmares peste 30 de discuri înregistrate dintre care Face the Music, realizat împreună cu pianistul Benjamin Moussay, a primit în 2010 distincţia Revelaţia anului de la presigioasa revistă Jazz Magazine. În prezent este profesor de contrabas la Conservatorul din Paris și directorul artistic al Festivalului de Jazz din insula Paros, Grecia.

 

 

 


Bateristul Gautier Garrigue s-a născut în 1987 în Perpignan. În 2002 a absolvit Conservatorul Naţional Regional din oraşul natal, iar din 2007 s-a stabilit la Paris, unde a început o seamă de colaborări muzicale cu mai multe trupe. A cântat la numeroase evenimente în Franţa, dar şi în restul Europei, în Asia, Africa și în Canada, fiind prezent la diferite festivaluri importante de jazz precum Jazz in Marciac, Vancouver Jazz Festival, Festivalul de Jazz din Victoria ş.a.