Nicolas Simion Quartet
Nicolas Simion – saxofon
Adi Stoenescu – pian
Martin Gjakonovski – contrabas
Silvio Morger – baterie
Nicolas Simion este poate cel mai interesant exponent român al etnojazz-ului, creaţiile sale îmbinând în chip original sugestiile folclorice cu elemente ale jazz-ului modern şi ale muzicii contemporane. Împreună cu partenerii săi de scenă: Sorin Romanescu (chitară), Martin Gjakonovski (contrabas), Silvio Morger (baterie), muzicianul va interpreta atât compoziții proprii, cât și lucrări reorchestrate ale clasicilor jazz-ului autohton: Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu și Marius Popp.
Muzician de origine română stabilit la Köln, Nicolas Simion a reuşit să se afirme alături de reprezentanți de seamă ai jazz-ului internaţional: Mal Waldron, Lee Konitz, Archie Sheep, Tomasz Stańko, Dusko Goykovich, Gunther Schuller etc., înregistrând mai multe CD-uri: Black Sea, Transylvanian Dance, Back to the Roots, The Wild Dogs, Romanian Dance, Transylvanian Jazz, Magic Drops etc. Alte două discuri importante, mult apreciate de presa germană, au fost înregistrările în cvartet şi în duo cu pianistul Mal Waldron: Mal, Verve, Black & Blue (1996) şi The Big Rochade/The Art of the Duo (1998). Mare admirator, continuator şi promotor al muzicii lui Körössy şi Oschanitzky, muzicianul a înfiinţat în 2004 propria casă de discuri – 7Dreams Records – în ideea de a oferi melomanilor de jazz nu doar oglinda propriilor realizări, ci şi înregistrări emblematice ale clasicilor jazz-ului românesc.
Adi Stoenescu s-a născut în Târgoviște, unde a studiat pianul timp de opt ani. În perioada studenției, în paralel cu facultatea de Calculatoare, a urmat cursuri de improvizație jazz cu Marius Popp. Tot atunci descoperă orga Hammond. A cântat în trio-uri de blues (Cyfer) sau de jazz tradițional (Alex Man, Sorin Romanescu), experimentând formule muzicale mai libere în cadrul proiectului Cătălin Milea Hamond Trip. Este membru al grupului Arcuș Trio cu care a câștigat Premiul pentru compoziție în cadrul Festivalului de la Sibiu (2015) și a lansat albumul Allotropy în martie a anului curent.
Considerat unul dintre cei mai importanți contrabasiști de jazz din Europa, Martin Gjakonovski, astăzi rezident în Germania, s-a născut în 1970 la Skopje. Provine dintr-o familie de muzicieni; mama lui a fost cântăreața de jazz, iar tatăl său a fondat Big Band-ul Radio de jazz din Macedonia. După ce a absolvit Universitatea de Muzică din Köln a colaborat cu Andy Middleton, Tony Lakatos, Omer Klein, Roman Schwaller ș.a., fiind constant prezent pe scenele celor mai importante festivaluri europene. Până acum a participat la înregistrarea a peste optzeci de discuri de jazz și world music.
Bateristul Silvio Morger s-a născut în 1984 la Basel. A studiat la universitățile de muzică din Mainz și Köln, timp în care a fost membru al Herbolzheimers Bigband, Landesjugendjazzorchester Hessen. De atunci a colaborat cu Lalo Schifrin, Dee Dee Bridgewater, Antonio Hart, Will Vinson, Grace Kelly, Bert Joris ș.a. Morger a fost distins cu diverse premii, printre care: Premiul I la Jazzwettbewerb Straubing (2007) și Premiul pentru cel mai bun solist la Festivalul Tremplin Jazz d’Avignon (2012).
Concert: Vineri 24.06.2016, Curte Casa Avramide, ora 21:00